Házi sósperec - gyerekekkel
Ránktört a vakáció, itthon maradt minden gyerkőc, és az idő még mindig őszies... Fűtés nélkül majdhogynem fázunk is idebent, a kicsik ráadásul eleinte unatkoznak, majd vadulnak.
Mit tehetünk ilyenkor? Süssünk perecet a gyerekekkel! A perecet mindenki szereti, és gilisztát formálni a tésztából valóban a gyerekek dolga. A végeredmény pedig mindenképp ehető, bármilyen alakja legyen is.
Íme a recept:
Házi sósperec
Hozzávalók: 1 kg liszt fél l tej 3 dkg élesztő (v 1 cs szárított)1 kanál porcukor5-6 kanál zsír, vagy vaj só
Fél kg lisztből, a tejből, élesztőből, és a cukorból kovászt készítünk. Ha megkelt, hozzá adjuk a zsiradékot, további fél kg lisztet, sót.Ha begyúrtuk, kb. fél óráig pihenni hagyjuk. Ezután pereceket formálunk, és meleg sütőben szép pirosra sültjük.Amikor kivesszük a sütőből sós pépet csapkodunk rá. (Sós pép: 1 tk só, 1 ek liszt, víz -> ezt felfőzzük, hogy kenhető pép legyen. Ha túl sűrű vízzel hígítjuk.)
Mit tehetünk ilyenkor? Süssünk perecet a gyerekekkel! A perecet mindenki szereti, és gilisztát formálni a tésztából valóban a gyerekek dolga. A végeredmény pedig mindenképp ehető, bármilyen alakja legyen is.
Íme a recept:
Házi sósperec
Hozzávalók: 1 kg liszt fél l tej 3 dkg élesztő (v 1 cs szárított)1 kanál porcukor5-6 kanál zsír, vagy vaj só
Fél kg lisztből, a tejből, élesztőből, és a cukorból kovászt készítünk. Ha megkelt, hozzá adjuk a zsiradékot, további fél kg lisztet, sót.Ha begyúrtuk, kb. fél óráig pihenni hagyjuk. Ezután pereceket formálunk, és meleg sütőben szép pirosra sültjük.Amikor kivesszük a sütőből sós pépet csapkodunk rá. (Sós pép: 1 tk só, 1 ek liszt, víz -> ezt felfőzzük, hogy kenhető pép legyen. Ha túl sűrű vízzel hígítjuk.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése